Hozzávalók:
15 dkg pirított darált dió
6 tojás
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
A krémhez:
1,5 dl főzött kávé
2 evőkanál cukor
4 dl hideg habtejszín
250 gramm mascarpone
2 evőkanál átszitált porcukor
opcionálisan 1 csomag habfixaló
Először a diót 180 fokra előmelegített sütőben egy sütőpapírral bélelt tepsiben 5 perc alatt megpirítjuk, majd ha kihűlt ledaráljuk. Ezután válasszuk szét a tojásokat. A tojásfehérjét csipet sóval verjük habosra, majd adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot és verjük kemény habbá ezután adjuk hozzá egyenként a tojássárgákat és a habverővel verjük tovább. Keverjük össze a darált diót az átszitált lisztet és sütőport majd több részletben adjuk a masszához és keverjük össze. Öntsük a tésztát egy 24 cm-es kivajazott és lisztezett tortaformába. 180 ℃-ra előmelegített sütőben kb. 35 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez előszőr főzzük le a kávét, majd öntsük egy tűzálló edénybe és főzzük sziruppá. Ha elfőtt az 1/3-a adjuk hozzá a 2 evőkanál cukrot és főzzük még pár percig vele. Tegyük félre kihűlni.
A habtejszínt és a mascarponét verjük habbá, majd adjuk hozzá a porcukrot. Ha nem találjuk elég keménynek a habot adjuk hozzá a habfixálót is. Ezután adjuk hozzá a kávészirupot és keverjük jól össze. A tortát vágjuk félbe majd az elvágott oldalakon kenjük meg őket egy ecsettel a kávésziruppal ezután töltsük meg a krémmel majd helyezzük rá a tetejét és kenjük meg vele a tetejét és az oldalát is.
Jó étvágyat hozzá!