B A B U S süti

B A B U S süti

A Flódni

2021. január 05. - Babus süti

Kép forrása: https://www.deelishrecipes.com/2013/08/flodni-hungarian-jewish-pastry.html

A flódni ( fächertorte) az askenázi zsidó konyha egyik, és talán Magyarországon a legismertebb és legfinomabb süteménye, amit hagyományosan Hanukára készítettek és készítenek ma is, azonban már egy jó ideje vallási hovatartozástól függetlenül készítik cukrászdákban és otthon is! Öt réteg tésztából és négy különálló töltelékből - mák, alma, dió és szilvalekvár – áll, amelyek a régi világ gazdagságára emlékeztetnek. Időigényes, de előkészítése nem bonyolult.

Hozzávalók:

A mákos töltelékhez:

·         300 gramm darált mák

·         100 gramm cukor

·         200 gramm baracklekvár

·         1,5 dl fehérbor

·         fél citrom reszelt héja

A diós töltelékhez:

·         300 gramm darált dió

·         100 gramm cukor

·         1,5 dl fehérbor

·         100 gramm mazsola

·         fél citrom reszelt héja

Az almás töltelékhez:

·         6 darab alma

·         1 púpozott mokkáskanál fahéj

·         2 evőkanál cukor

·         1,5 dl fehérbor 

A tésztához

·         500 gramm finomliszt

·         250 gramm vaj

·         150 gramm porcukor

·         1 dl fehérbor

·         3 darab tojás

·         1 csipet só

·         1 csomag vaníliás cukor 

A lekvárhoz: 300 gramm szilvalekvár

A kenéshez 1 darab tojás

Elkészítés:

Először a töltelékeket készítjük el. A mákot kis lábosba tesszük, elkeverjük a cukorral, a citromhéjjal és a borral majd felmelegítjük. Hozzákeverjük a lekvárt, majd kihűtjük.

A diót is felmelegítjük a borral, citromhéjjal és cukorral majd a végén belekeverjük a mazsolát.

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, apróra vágjuk és a borral, cukorral, fahéjjal megpároljuk. Miután kihűlt, de sok levet eresztett akkor leszűrjük és a diós illetve a mákos töltelékhez keverjük

A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd összemorzsoljuk a hideg kockára vágott vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojásokat és a bort. Gyorsan összegyúrjuk, majd pár órára becsomagolva a hűtőbe tesszük, amíg a töltelékek is teljesen kihűlnek.

Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 29x23 cm méretű magasfalú tepsit (a sok réteg miatt van rá szükség). A sütőt előmelegítjük 160 fokosra.

A tésztát öt egyenlő részre osztjuk, majd elkezdjük kinyújtani az elsőt akkorára amekkora a tepsi, majd megkenjük a mákos töltelékkel. Ezután kinyújtjuk a következő adag tésztát és az almás töltelékkel kenjük meg, erre megint ráhelyezünk egy újabb kinyújtott tészta réteget, amire a diós töltelék kerül, a negyedik adag tésztát is kinyújtjuk, ezt pedig a szilvalekvárral kenjük meg, végül az utolsó adag tésztát is kinyújtjuk, ráhelyezzük a lekváros réteg tetejére. Megkenjük a felvert tojással, villával mintát húzunk bele és megszurkáljuk az aljáig, hogy a felesleges gőz távozni tudjon. 160 fokon kb. 1,5-2 órát sütjük. Meg kell várni amíg, teljesen kihűl, különben a szeletelésnél szétcsúsznak a rétegek!

 

Kövessetek facebookon: https://www.facebook.com/BabusSuti/

 és Instagramon: https://www.instagram.com/_babus_suti/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babus-suti.blog.hu/api/trackback/id/tr9316364978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása