Igazi brit klasszikus, amelyet Viktória királynőről neveztek el, mert a délutáni teához szívesen fogyasztott ebből az egyszerű tortából.
A Victoria piskóta egy nagyon egyszerű kevert tészta, az úgynevezett egyensúly tészta sütőporos változata, amelybe egyenlő arányban kerül liszt, tojás, vaj és cukor. Ezt a piskótát hagyományosan két formában sütik, egyszerre. Ha csak egy forma van, akkor a tésztát is két részletben kell kikeverni, mert állás közben összeesik. A tésztát kettévágni nem lehet, mert akkor túl vékony lenne, ha meg egy formában sütnénk meg egyszerre, akkor középen nyers maradna vagy összetömörödött piskótát kapnánk.
Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
5 tojás
1 kiskanál sütőpor
egy csipet só
10 dkg eperlekvár (vagy valamilyen piros bogyós gyümölcslekvár)
néhányszem eper
3 dl habtejszín
díszítésnek porcukor a tetejére
Elkészítés:
Kenjünk ki vajjal két 20-22 cm-es sütőformát, az aljukra tegyünk méretre kivágott sütőpapírt az oldalukat pedig vajazzuk lisztezzük ki.
Egy robotgép segítségével keverjük habos krémmé a vajat és porcukrot majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat és a csipet sót, és fél percig keverjük mindegyikkel.
A lisztet és a sütőport szitáljuk át majd lassan forgassuk bele a masszába. Osszuk el egyenlően a két formába, a szélei felé húzva a tésztát, hogy kevésbé legyen púpos, és 180 fokos sütőben süssük kb. 20 percig. Ha megsült vegyük ki, de várjunk még pár percet mielőtt kivennénk a formából, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt kevés porcukorral (ízlés szerint) verjük habbá. Ha kihűlt kenjük meg a lekvárral az egyik tésztát majd rétegezzük rá a tejszínhabot, helyezzük rá a másik piskótát majd hagyjuk 1-2 órára a hűtőben. Tálalás előtt néhány szem eperrel és porcukorral díszítsük. Jó étvágyat hozzá!