B A B U S süti

B A B U S süti

4+1 Fánk

Fánkok a világból

2021. február 14. - Babus süti

Churros (Spanyolország)

Kép forrása: https://www.recipetineats.com/spanish-churros-recipe/

 

 A churro  spanyol édessé, fánk féle: sült tésztarudacskák cukorba mártogatva. A churros egy liszt alapú, forró olajban kisütött tészta, amit gyakran a ,,frutas de sartén” (serpenyőben, forró olajban sütött) nevű ételek közé sorolnak. A churros Spanyolországon kívül még a világ számos részén, köztük Portugáliában, FranciaországbanLatin-Amerika országaiban, a Fülöp-szigeteken, Belgiumban és az Amerikai Egyesült Államok egyes régióiban elterjedt finomság. Az édességet churros készítő üzemekben (churrería vagy fábricas de churros) készítik és árusítják.

Az alap hozzávalók a következők: víz, liszt (általában búzaliszt, de más típusok is használhatók), olaj és só.

Formáját tekintve többféle lehet; egyenes, hajlított vagy akár spirál alakú is. A mai modern változatok között találunk kristálycukorba forgatott, cukorral, csokoládéval, dulce de lechével (karamelizált tejkrém) vagy cukrászkrémmel töltött churrost is. Fogyasztható reggelire vagy uzsonnára egy pohár forró csokoládé vagy tejeskávé mellé, de egyes dél-amerikai országokban a matétea mellé is fogyasztják.

Argentínában dulce de lechével, csokoládéval, vagy vaníliával töltik meg. Madridban forró csokoládéba mártogatva fogyasztják. Mexikóban desszertnek tekintik, zsírosabban készítik, és fahéjjal szórják be. Az Egyesült Államokban általában cirkuszokban, vidámparkokban, és fesztiválokon árulják, többnyire mexikói stílusban elkészítve. Andalúzia egyes részeiben kör alakban is előfordul, amit ha elvitelre kérnek, fel tudnak szúrni egy pálcikára. Franciaországban chichi vagy chuchu néven találkozhatunk vele.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Churro

 

Frittole ( Velencei fánk )

Kép forrása: https://www.scattidigusto.it/2017/02/15/carnevale-ricetta-perfetta-frittole-triestine/

 

A Frittole egy olasz fánk típus, amely jellemzően mazsolával, narancshéjjal vagy citromhéjjal készül. A Friuli-Venezia Giulia és Veneto régióban és környékén fogyasztanak leginkább. A legnépszerűbbek a csokoládé vagy a vaníliakrémmel töltött verziók. Hagyományosan a Velencei karnevál idején fogyasztják, közvetlenül a nagyböjt kezdete előtt.

 

Donut (Amerikai fánk)

Kép forrása: https://blog.doemal.com/en/history-of-donuts/

 

Az amerikai fánkangolul doughnut, illetve donut kelt tésztából készített, olajban sütött édes sütemény, nagyon hasonló a hagyományos magyar fánkhoz Alakja többféle lehet, az amerikai fánkkal leginkább azonosított a lyukas közepű, karika alak. Készíthető házilag, megvásárolható pékségekben, élelmiszerüzletekben, büfékben, kávézókban és erre specializálódott fánkozókban is. Utcai ételként is népszerű, de „kézműves”, „gourmet” változatai is léteznek.

Az amerikai fánk általában búzalisztes kelt tésztából készül, alakja a gyakori karikán túl sokféle lehet. A „lyukas” változat szaggatásakor keletkezett gombócokat is ki szokták sütni külön, ezek neve angolul doughnut hole, azaz „fánklyuk”. Az amerikai fánk sokszor töltött (lekvárral, különféle ízű krémekkel), de gyakran készül különféle mázzal (csokoládémázjuharszirupmáz) vagy meghintik porcukorral. A tészta tartalmazhat élesztőt, tojást, tejet, cukrot, olajat, egyéb növényi zsiradékot (margarin), valamint természetes vagy mesterséges ízesítőket.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Amerikai_f%C3%A1nk

 

Tarkedli (Csehország) Aebleskiver (Dánia)

Kép forrása: https://practicalselfreliance.com/aebleskiver/

 

A tarkedli,  egy olyan cseh fánk-féleség, amit egy speciális, szabályos kis mélyedésekkel ellátott sütőformában, a tarkedlisütőben sütöttek eleink. Nevét a sütőrőformáról kapta, a cseh „vdolky” annyit tesz, hogy „kis edények”. Németül Dalkenné vált, Magyarországra érkezvén pedig tarkedlivé vagy talkedlivé. Különösen nagy népszerűségnek örvendett a 19. század végén, de a 20. században is előszeretettel készítették a háziasszonyok. Sőt, ma is találkozhatunk különböző változataival, és ahogyan a tészta, úgy a sütő is átalakult. A tarkedli közei rokonságban van a dán Aebleskiver-val, amelynek a tésztáját vékony almaszeletekkel és fahéjjak gazdagítják.

 

Szalagos Fánk – Magyarország

Kép forrása: https://blog.liebherr.com/appliances/us/food/national-donut-day-ich-bin-ein-berliner/

 

szalagos fánk édes sütemény, amely általában kelt tésztából készül, és rendszerint porcukorrallekvárral kiegészítve kerül fogyasztásra. Magyarországon a 19. század tájékán terjedt el a manapság igen népszerű finomság; az étel eredetéről számos teória létezik; a közismert legenda szerint Marie Antoinette francia királynéhez köthető az elterjedése, mások szerint pedig Bécsből származik. Egyébként ezt a verziót fogyasztják Auszriában és Németországban (Berliner) is, ahol különböző töltelékekkel töltik meg.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1nk

A bejegyzés trackback címe:

https://babus-suti.blog.hu/api/trackback/id/tr8916359214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása