Almás morzsa pite
Hozzávalók
A töltelékhez:
· 3 db nagyobb alma
· 4 evőkanál cukor
· 1 teáskanál fahéj
· fél citrom leve
· 2 evőkanál kukorica keményítő
· 1 dl hideg víz
Az alsó tésztához
· 18 dkg félfogós vagy omlós tészta sütemény liszt
· 1 csomag vaníliás cukor
· 10 dkg hideg vaj vagy margarin
· 1 mokkáskanál fahéj
· 1-2 evőkanál hideg víz vagy vodka
A morzsa tésztához
· 12 dkg félfogós vagy omlós tészta sütemény liszt
· 12 dkg hideg vaj vagy margarin
· 12 dkg cukor
Először a tölteléket készítjük el. Az almákat meghámozzuk, majd apró kockára vágjuk, ezután egy edénybe tesszük a cukorral, fahéjjal, citromlével és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Levesszük a tűzről, majd egy kis edényben a hideg vizet és a keményítőt csomó mentesre keverjük és hozzáadjuk az almás töltelékhez, visszatesszük a tűzre és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Félre tesszük.
Az alsó tésztához valókat a folyadék kivételével egy tálba tesszük, majd összemorzsoljuk és elkezdjük összegyúrni. Közben hozzá adjuk a hideg vodkát és tésztává gyúrjuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Közben a töltelék is kihűl. Vegyünk elő egy 24 cm-es torta formát és béleljük ki sütőpapírral. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, kicsit gyúrjuk át majd, nyújtsuk ki és helyezzük a tepsibe, csináljunk neki peremet is. Kicsit szurkáljuk meg az alját és kenjük meg az almás töltelékkel.
A morzsához valókat morzsoljuk össze (itt fontos, hogy jó hideg legyen a vaj), gyorsan dolgozzunk, hogy ne álljon egybe a tészta. Majd szórjuk meg egyenletesen vele a pitét. 190 °C fokon süssük kb. 50-60 percig.
Jó étvágyat hozzá!