Hozzávalók:
· kb. 8-10 egész nagyobb birsalma
· kb. 1,5 kg cukor
· ízlés szerint dió, mandula
Az alaposan megmosott birsalmákat negyedekbe vágjuk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt forró vízben puhára főzzük. Ha puhára főtt kiszedjük és egy kézimixer segítségével pépesítjük. Az össze turmixolt gyümölcsöt lemérjük és egy kg masszára kb. 60-80 dkg (ízlés szerint) cukrot számítunk. A masszát széles lábasban alacsony fokozaton addig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk.Hozzáöntjük a cukrot és magas fokozaton, állandóan kavarva 10-15 percig főzzük. Hideg vízzel kiöblített hőálló formákba öntjük. A kiöntéssel siessünk, mert gyorsan dermed. Kiöntéskor szórhatunk a masszába vékonyra vágott, hámozott mandulát vagy apróra vágott diót. Tartsuk száraz helyen egy hétig, majd ezután elcsomagolhatjuk és a hűtőben sokáig eláll.1
A birsalma jótékony hatásai:2
A birsalmában található pektin serkenti a vérkeringést és segíti a szervezet méregtelenítését. Az antocián baktériumölő hatású. Különlegesen magas P-vitamin-tartalma gátolja az öregedési folyamatokat, és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését. Kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitaminforrás. Gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor).
1: A birsalmasajt Horváth Ilona szakácskönyvében található recept felhasználásával készült
2: Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Birsalmasajt
Kép forrása: https://justcookwell.com/quince-paste/