Hozzávalók a tortához:
· 20 dkg liszt
· 10 dkg darált dió
· 30 dkg sárgarépa
· 1 citrom reszelt héja
· 25 dkg cukor
· 1,5 dl olaj
· 3 tojás
· 1 csomag vaníliás cukor
· 1 csomag sütőpor
· mokkáskanál fahéj
· csipet só
Sziruphoz:
· 1 narancs leve
· 3 evőkanél cukor
Krémhez:
· 250 gramm mascarpone
· 200 ml hideg habtejszín
· 100 gramm fehércsoki
Elkészítés menete:
A répát hámozd meg és reszeld le és add hozzá a reszelt citrom héjat és egy kevés citrom levet ( 2 teáskanál ). A cukrot a tojássárgákkal keverd ki jó habosra majd add hozzá az olajat és keverd tovább, ezután szórd bele a répát. A sütőport, a fahéjat és a sót vegyítsd bele a lisztbe, és szitáld a répás keverékbe majd add hozzá a darált diót és a vaníliás cukrot is. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a masszába. Egy tortaformát bélelj ki sütőpapírral majd egyengesd el benne a tésztát. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd készre a tortaalapot (kb. 40-50 perc), tűpróbával ellenőrizheted, hogy megsült-e.
Amíg sül a tészta, addig készítsük el a narancs szirupot. Öntsük egy kis lábasba kifacsart narancslét és tegyük bele a 3 evőkanál cukrot, majd csak addig melegítsük, amíg a cukor el nem olvad benne (ne forraljuk!). Tegyük félre és mikor kivettük a tortát a sütőből, még melegen locsoljuk meg vele óvatosan, előtte néhány helyen villával szurkáljuk meg a kisült tortát, hogy jobban magába tudja szívni a szirupot a tészta. Tegyük félre a tortát 2-3 órára és várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
Közben készítsük el a fehércsoki krémet. Előszőr is gőz fölött, folyamatos kevergetés mellett a fehércsokit olvasszuk fel 1 evőkanál mascarponéval, ha egy nemű lett vegyük le a gőzről és tegyük félre amíg lehűl. Ezután a hideg habtejszínt verjük habbá a maradék mascarponéval és közben óvatosan adagoljuk hozzá a felolvasztott fehércsokit. Vágjuk ketté a tortát és kenjük meg az alsó tésztát, majd helyezzük rá a tetejét és azt is kenjük meg. Jó étvágyat hozzá J
Fotók: https://www.instagram.com/gyoparviragkep/
Tanyérok: https://www.instagram.com/baantal/