Menyecskeszem
Hozzávalók:
· 25 dkg liszt
· 18 dkg vaj
· 10 dkg őrölt dió
· 1 egész tojás és egynek a sárgája
· 15 dkg cukor
· fél csomag sütőpor
· fél citrom reszelt héja (opcionális)
· bármilyen lekvár
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a hideg vajat és összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk az egész tojást és az egy sárgáját, majd jól összegyúrjuk. Viszonylag lágy tészta lesz, ezért fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk és kiszaggatjuk, mint a linzer karikát. Amelyik lyukas, megkenjük a maradék tojásfehérjével (én megszórtam egy kis szeletelt mandulával is). Aranybarnára sütjük kb. 170 fokos sütőben 10-15 perc alatt. Sütéskor hagyjunk a kiszaggatott tészták között helyet, mert ez sütőporos és nőni fog közben. Figyelni kell, mert hamar megég. A sütőből kivéve puha lesz a tészta, de miután kihűlt megkeményedik, ezután lekvárral összeragasztjuk őket.