Narancsos-gyömbéres zabkeksz
Hozzávalók:
· 200 gramm búzaliszt
· 150 gramm zabliszt
· 100 gramm zab
· 200g cukor
· 2 egész tojás
· 250 gramm vaj vagy margarin
· 1 csapott teáskanál só
· 1 teáskanál szódabikarbóna
· 1 csomag vaníliás cukor
· 2 púpozott teáskanál őrült gyömbér vagy tehetünk bele frissen reszelt gyömbért, de ezt óvatosan mérjük, mert sokkal intenzívebb ízű
· 200 gramm kandírozott narancshéj
Ezt a kekszet nagyon egyszerű elkészíteni, kezdők is bátran belevághatnak:
Először mérjük ki egy tálba a száraz hozzávalókat, keverjük össze, majd adjuk hozzá a vajat és a tojást és gyúrjuk össze. Ha össze állt adjuk hozzá a kandírozott narancshéjat és gyúrjuk bele. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Közben nedves kézzel formáljunk ping-pong labda nagyságú golyókat, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Egy klasszikus méretű (42x36 cm) tepsibe kb. 9 golyó fér el. Ne helyezzük túl közel egymáshoz a golyókat, mert szétfolyik és összefog ragadni. Süssük aranybarnára (kb. 15-20 perc) majd, ha kihűlt vegyük ki a tepsiből és süssük meg a maradék tésztát. Körül belül 25-30 darab keksz jön ki a fenti hozzávalókból.
Jó étvágyat hozzá!