Hozzávalók:
A tésztához:
· 400 gramm réteslap
· 4 tojás
· 180 gramm cukor
· 2 narancs reszelt héja
· 1 teáskanál vaníliás cukor
· 250 ml napraforgó olaj
· 2 teáskanál sütőpor
· 250 gramm görög joghurt
· 1 narancs szeletelve
A sziruphoz:
· 250 gramm cukor
· 300 ml víz
· 4 narancs leve
· 2 narancs reszelt héja
· 1 fahéj rúd
Ne féljünk a réteslaptól, itt nem kell finomkodni vele. Először is ki kell szárítani a réteslapokat, egyesével gyűrjük fel a lapokat egy nagyobb tepsibe, majd tegyük be a sütőbe kb. 100°C-ra 50-60 percre. Figyeljünk rá, és ha esetleg elkezd barnulni, azonnal vegyük ki. Ha viszont van időnk, akkor ezt megtehetjük úgyis, ha a tepsit, a lapokkal együtt egy éjszakára kint hagyjuk és reggelre megszárad. Ha ezzel megvagyunk, a kiszárított tésztát egy nagyobb tálba morzsoljuk bele, aztán tegyük félre. A következő lépésben 4 egész tojást a 180 gramm cukorral és a vaníliás cukorra verjük jó habosra, majd adjuk hozzá a narancshéjat és a görög joghurtot és keverjük tovább. Ha egynemű lett adjuk hozzá az olajat és alapos keverés után szitáljunk bele 2 teáskanál sütőport és keverjük el. Végezetül forgassuk bele az összemorzsolt rétestésztát. Egy kiolajozott és kilisztezett tepsibe öntsük a masszát, helyezzük a tetejére a narancs szeleteket, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 40 percig süssük.
Közben készítsük el a narancs szirupot, reszeljünk le 2 narancs héját, majd facsarjuk ki 4 narancs levét, öntsük egy hőálló edénybe, tegyük bele a cukrot, a fahéj rudat és a vizet. Forraljuk fel, majd tegyük félre hűlni. Ha letelt a 40 perc vegyük ki a tepsit a sütőből és még a forró tésztát locsoljuk meg a lehűtött sziruppal, majd tegyük félre pihenni egy órát. Görög joghurttal vagy vanília fagyival tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Instagrammon és facebookon csináltam hozzá egy rövid videót a fázisokról! Kövessetek ott is!