Rokfortos pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg vaj vagy margarin
20 dkg sajt ( Roquefort, gorgonzola vagy valamilyen karakteresebb kék penészes sajt )
2 tojás sárgája
1 tojás fehérje elkeverve egy csapott mokkás kanál őrölt pirospaprikával
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 mokkás kanál cukor
1 evőkanál só
1 evőkanál tejföl
Először a langyos tejet elkeverjük a cukorral majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Az átszitált lisztet és a sót elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és gyúrjuk össze. A közepes keménységű tésztát vékony lappá nyújtjuk, majd megszórjuk 10 dkg reszelt sajttal és felhajtogatjuk (A tésztát képzeletben harmadoljuk vízszintesen, majd a felső harmadot behajtjuk középre, erre pedig ráhajtjuk az alsó részt, majd ugyan ezt megcsináljuk a két széle felől is). A tekercset egy óráig meleg helyen letakarva pihentetjük, majd két ujjnyi vastag lappá nyújtjuk és egy éles késsel bevagdossuk. Közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Szellősen helyezzük el a tésztákat, mert sütés közben nagyra nőnek. A kiszaggatott pogácsákat még egy óráig pihentetjük majd közvetlenül sütés előtt megkenjük a felvert pirospaprikás tojásfehérjével és szórunk rá egy kicsit a megmaradt sajtból. 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 20-25 perc).
A recept anyukámtól van, ő pedig a dédnagymamámtól kapta.